luni, 30 mai 2016

Docilea: jurnalismul ca afacere

Dispărut pentru o vreme din peisajul mediatic hunedorean, probabil pentru că nu a fost plătit precum amicii și colegii săi "necenzurați", patronul de presă Docilea (că jurnalist nu este) s-a întors în forță și lovește, pentru început, în Laurențiu Nistor și PSD.

Or fi intrat banii, știți cum zic?

Așadar, am citit în ceea ce se vrea un ziar, dar de fapt este o publicație de propagandă pentru cine dă mai mult, un articol care este în mod evident scris la comandă. Prea a început brusc să-l intereseze pe patronul de presă soarta CEH-ului, așa, după câteva săptămâni bune de tăcere. O fi fost plecat omul în vacanță...

Omul insistă că deputatul Laurențiu Nistor este vinovat pentru toate relele din lume: de la dezastrul în care se află acum Complexul Energetic Hunedoara și până la vecinul care l-a inundat alaltăieri. Și ouăle alea stricate din frigider, pe care a uitat să le arunce de la Paști, sunt stricate tot din vina lui Nistor, că nu i-a spus să le arunce!

Ce omite să spună patronul de presă Docilea este că nu Laurențiu Nistor numește directorii instituțiilor subordonate ministerelor, ci, în mod absolut logic și evident, ministerele în subordinea cărora se află! Astfel, un director al Complexului Energetic Hunedoara nu poate fi numit de patronul de presă Docilea, de tanti Mihaela care spală scările, de deputatul Laurențiu Nistor sau de Klaus Iohannis, ci de Ministerul Energiei. Pare simplu, dar iată că nu e pentru toată lumea!

De asemenea, salariile angajaților (inclusiv cele ale directorilor) CEH-ului au fost stabilit tot de către minister, prin contract de mandat. Nu e greu să afli lucrurile astea, dar este, într-adevăr, nevoie de documentare, lucru care se face cu un pic de efort fizic și mai ales mental - greu când tot ce vrei să faci este să stai în fund și să încasezi bani grei pentru simplul fapt că tu ești patron de presă și meriți!

Apoi, directorii generali au contract de mandat - și nu sunt angajați ai Complexului.

Indemnizațiile Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara, domnule patron de presă, sunt stabilite prin contract cu ministerul. Nistor nu a avut și nu are nicio pârghie să intervină în acest sens. Așa cum nici dumneata nu ai un cuvânt de spus în privința salariilor membrilor consiliului de administrație, deși poate că ți-ar plăcea, nici eu nu am, nici Nistor nu are și nici vecina de la doi sau tanti Mihaela de la curățenie nu au.

Ca să nu mai zic că după ultimul director nominalizat de patronul de presă Docilea, adică Niculescu, a fost numit un alt director, membru marcant al PDL: Costel Jujan. Dar despre asta nu e voie să comentezi, patroane, că nu mai primești banii de la cine te plătește ca să denigrezi?

După plecarea lui Jujan, ministrul a numit un alt director, pe Emil Floruț, care a avut aceeași retribuție ca și predecesorii săi.

Minciunile pe care le publici în fițuicile tale cu pretenții de publicații respectabile nu au nici un suport în viața reală. Jurnalism din ăsta, cu presupuneri, omisiuni și întrebări fără răspuns, poate să facă oricine. Ce reiese, în schimb, din articolele dumitale pline de venin este că ești plătit de madam Panseluță, Carmen FăRău, pentru a-l discredita pe Nistor.

Tot e bine că ai găsit pe cineva care să te plătească pentru prostiile debitate! Să știi că e mare lucru și asta spune foarte multe despre nivelul calității presei din zilele noastre. Dacă madam Panseluță a ajuns să apeleze la dumneata, înseamnă că până și necenzurații ăia amărâți de la Deva au dezamăgit-o.

Saaau înseamnă că i s-a făcut milă de tine, că provii dintr-o zonă defavorizată, și după ce te-a lăsat să faci foamea câteva săptămâni, a scos din poșeta-i fără scai la buzunare un teanc de bonuri de masă, majoritatea neștampilate de firma ei. Ce te-ai scos, patroane!

Cât despre întrebarea dacă Laurențiu Nistor a fost sau n-a fost (vorba filmului) turnător la Secu, să știi că nu trebuie să cauți foarte mult ca să găsești dovada că nu a fost.  Dar, cum spuneam, vai de nivelul presei din zilele noastre, dacă nici de o hârtie de la CNSAS nu mai poți face rost. Nu știu, zău, cum reușești să găsești, lună de lună, drumul către Asociația de Proprietari, să nu te dea în judecată pentru neplata cheltuielilor comune!

Uite, îți fac un pustiu de bine și te scutesc de o lungă și anevoioasă (pentru tine) documentare:


Băiețaș, tu îl susții pe David, "omul nou" din PNL, atât de nou, că e venit din UNPR - pentru că penalii, pardon, peneleii nu aveau încredere să pună pe altcineva interimar la Consiliul Județean, nefiind siguri că dacă pun pe oricare dintre ceilalți membri nu vor scoate la iveală neregulile... iar David s-a conformat - ca să primească acces la butoiul cu miere, și-a asumat că nu va scoate la iveală niciun act împotriva PNL și că va demonstra loialitate totală față de fosta conducere PNL.

Ceea ce a făcut. Dar tu ești prea ocupat cu afacerea ta "de presă" ca să mai și faci ceva jurnalism. Tu trebuie să câștigi măcar 500 de milioane pe lună, parcă așa am auzit...

Niciun comentariu: